Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Ο καθεδρικός ναός Σάντα Μαρία ντελ Φιόρε (Ντουόμο) της Φλωρεντίας

Ο καθεδρικός ναός Σάντα Μαρία ντελ Φιόρε (πιο γνωστός ως Ντουόμο) είναι το πιο χαρακτηριστικό
μνημείο της Φλωρεντίας. Μία από τις μεγαλύτερες εκκλησίες του κόσμου, με χωρητικότητα 30,000 ατόμων, που χρειάστηκε εξακόσια χρόνια μέχρι την αποπεράτωση της, το 1887. Κατασκευάστηκε σε τρεις διαφορετικές περιόδους. Οι εντυπωσιακές του διαστάσεις συμβολίζουν ακριβώς την απόφαση των Φλωρεντινών να κυριαρχήσουν.

Το εσωτερικό της στολίζεται με αγάλματα, γλυπτά και τοιχογραφίες του Μιχαήλ Άγγελου, του Τζιότο, του Γκιμπέρτι και άλλων μεγάλων γλυπτών. Άρχισε να χτίζεται το 1296 μ.Χ. και τελείωσε το 1461.
    
Ο χαρακτηριστικός τρούλος της σχεδιάστηκε από το μεγάλο αρχιτέκτονα της Αναγέννησης, Φίλιππο Μπρουνελέσκι, ο οποίος εφάρμοσε για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της τέχνης, τους επιστημονικούς κανόνες προοπτικής.
Ο Μπρουνελέσκι για να λύσει το πρόβλημα της κάλυψης ενός ανοίγματος πλάτους 42μ. επινόησε μια αυτοφερόμενη κατασκευή. Ο οκταγωνικός τρούλος αποτελείται από οριζόντιες στρώσεις τούβλων και πέτρας. Κατακόρυφες νευρώσεις από ψαμμόλιθο ενισχύουν επίσης την κατασκευή.

Το Ντούομο βρίσκεται ανάμεσα σε δύο από τα πιο παλιά μνημεία της Φλωρεντίας:
Το Καμπαναριό, (καμπανίλε) του Τζιότο, ένας οκτάγωνος κομψός πύργος, με ύψος 82 μ. Πολύχρωμα μάρμαρα τον καλύπτουν, ενώ 16 αγάλματα και 54 ανάγλυφα τον διακοσμούν

Το Βαπτιστήριο του Αγίου Ιωάννη(11ος - 13ος αιώνας), οι τρεις από τις όψεις του οποίου κοσμούνται με ανάγλυφες παραστάσεις σε μπρούντζο - έργα του Ανδρέα Πιζάνο(1330) και του Γκιμπέρτι(1425), σε θέματα από την Παλαία και την Καινή Διαθήκη.

Μεγάλης αξίας έργα τέχνης είναι οι ανατολικές θύρες του Βαπτιστηρίου τις οποίες φιλοτέχνησε ο Γκιμπέρτι και ο Μικελάντζελο ονόμασε «Πύλες του Παραδείσου». Είναι τα πρώτα έργα της αναγεννησιακής περιόδου. Για να τις ολοκληρώσει ο καλλιτέχνης χρειάστηκε 28 ολόκληρα χρόνια!

Τέλος, μερικές λεπτομέρειες απο τα εκπληκτικά γλυπτά στις εξωτερικές όψεις του κυρίως ναού:


ΠΗΓΗ: http://www.dpgr.gr/forum/index.php?topic=32318.0

Δεν υπάρχουν σχόλια: